Kylan kan sätta stopp för Nattvasan

Uppdaterad
Publicerad

Årets lopp under Vasaloppsveckan har kantats av kyla och blåst och risken för extrem kyla under fredagens Nattvasa oroar nu arrangörer och åkare.

Under måndagens Öppet spår bröt ovanligt många åkare på grund av den stränga kylan – hela 28 grader kallt vid starten i Sälen.

Startar fredag kväll

Även Nattvasan som startar på fredag kväll klockan åtta ser ut att bli riktigt kall. Loppet hade premiär förra året och det faktum att det inte finns lika många bemannade kontroller ställer högre krav på åkarnas välmående.

Dalarna – Vasaloppet 2018

– Sannolikheten att vi måste ställa in lopp har ökat avsevärt sedan vi införde Nattvasan, säger Tommy Höglund, sportchef i Vasaloppsorganisationen.

”Stor risk”

Meteorolog Pia Hultgren följer nu utvecklingen inför Nattvasan.

– Det ser ut som att det kan börja kallt och sedan kan det komma in snö och moln och då lindras kylan. Men det finns stor risk att det blir riktigt kallt, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Möte på torsdag

På torsdag kommer arrangörerna ha ett möte för att bestämma om loppet blir av eller inte – beroende på vad väderprognosen säger då.

– Vi kommer att kritiskt värdera läget. Vi vill inte utsätta människor för några faror, säger Tommy Höglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2018

Mer i ämnet