Därför satsar kyrkan på hjärtstartare – hör kyrkoherden Monica Jones förklara: ”Ett liv är värt så mycket mer”. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Kyrkan monterar hjärtstartare utomhus i Rättvik, Furudal, Boda kyrkby och Vikarbyn

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett hjärtstopp kan snabb hjälp med en hjärtstartare bokstavligt talat innebära skillnaden mellan liv och död. Därför placerar Svenska kyrkan i Rättvik nu ut fem hjärtstartare runt om i kommunen – användbara dygnet runt.

Hjärtstartarna, även kallade defibrillatorer, monteras utomhus i värmeskåp vid matbutiker och andra naturliga samlingsplatser. Men Monica Jones som står bakom satsningen är inte orolig för att hjärtstartarna ska bli stulna.

– Nej, de är utrustade med GPS så när de tas ned från väggen kan räddningstjänsten se vart de tar vägen. Dessutom får räddningstjänsten SMS när de börjar användas så att de kan påbörja sin utryckning, berättar Jones, kyrkoherde i Rättvik.

Självinstruerande apparater

Monica Jones vill inte direkt hoppas på att apparaterna ska komma till användning, men vid ett nödläge menar hon att vem som helst kan förstå sig på dem.

– Absolut, det är bara att följa instruktionerna som man blir tilltalad. Man behöver inga förkunskaper alls, säger hon.

Därför satsar kyrkan på hjärtstartare – hör kyrkoherden Monica Jones förklara: ”Ett liv är värt så mycket mer”

Här kommer hjärtstartarna att monteras upp:

Furudal: Butiken/macken ICA Näcken.

Boda kyrkby: Bodahus (biblioteket).

Vikarbyn: Butiken Hemköp.

Rättvik: Församlingshemmet.

Rättvik: Kyrkan, vid toaletterna.

Fler hjärtstartare är markerade på www.hjartstartarregistret.se samt i appen ”Rädda Hjärtat”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.