Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hannes Forssell/SVT

Låg dödlighet på iva i Falun under pandemin – ”Har lyckats förhållandevis bra”

Uppdaterad
Publicerad

Intensivvårdsavdelningen i Falun har jämfört med andra regioner lyckats bra på att hålla ner dödligheten under pandemins första två år. Det visar data som SVT Dalarna tagit fram i samarbete med Uppdrag granskning.

232 personer med covid-19 vårdades i Dalarna på intensiven 2020-2021. Drygt 85 procent av de inlagda överlevde. 33 avled. Bara två regioner har bättre överlevnad. 

– Personalen har jobbat vansinnigt mycket. Hade vi inte gjort det skulle folk dött i större utsträckning än de gjorde, säger Torbjörn Roos, verksamhetschef på iva i Falun. 

”Sena på bollen”

Pandemins omfattning var något som överraskade även intensivvårdsavdelningen i Dalarna. Torbjörn Roos beskriver det som att man var ”sena på bollen” och att det trots rapporter från Italien inte riktigt sjönk in att samma sak kunde hända här. Omställningen av verksamheten när den första vågen kom jämför han med ett sprintlopp, där lokaler byggdes om och ny personal togs in på några få dagar. Men det plötsliga skiftet i fokus hade sina fördelar. 

– Det var inte så bra för personalen, men vi lyckades hålla operationsverksamheten igång till sista sekund, ur den aspekten var det bra, säger Torbjörn Roos. 

En enkät som på uppdrag av coronakommissionen gick ut till intensivvårdsavdelningar i landet visade att ingen av de som svarat hade övat på ett pandemiscenario. 

I klippet nedan svarar Torbjörn Roos på frågan varför inte Dalarna övat på detta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

SVT har jämfört hur det gick för inlagda på intensivvårdsavdelningar i hela landet 2020-2021. I Dalarna överlevde 85,4 procent under de första 30 dagarna efter inskrivning på IVA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.