Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Maud upp vilka problem som finns: ”Spikarna kryper ut och rutorna ramlar ut om man putsar fönstrena”. Foto: Anton Ånell/SVT

Här visar Maud upp problembostäderna på Rödmyren i Mora: ”Rutorna ramlar ut”

Uppdaterad
Publicerad

Flera bostäder på Rödmyren i Mora är i så dåligt skick att det kommunala bostadsföretaget Morastrand AB gick med på en lägre hyreshöjning för området jämfört med resten av beståndet, något som Hem och hyra var först med att berätta om. Nu menar representanter från Hyresgästföreningen att missnöjet hos de boende har nått kulmen.

Maud Larsson, som har bott på Rödmyren i Mora i 23 år, menar att läget i området är sämre nu än någonsin.

– Det ser ju inte trevligt ut när färgen flagnar och fönster hänger på trekvart. Det är ett jättebra område egentligen, men nu vill folk bara härifrån, säger hon.

”Man håller andan varje gång – följ med Maud när hon visar problemen som finns i bostäderna i klippet.

Morastrand: ”Lätt att vara efterklok”

Morastrand räknar att det kommer behövas 179 miljoner kronor för att rusta upp bostäderna på Rödmyren. Dock finns just nu inte mer än en övergripande plan för området.

Peter Karlsson, kommundirektör i Mora och tillförordnad VD för Morastrand är medveten om problemen.

– Vi måste se till att det genomförs renoveringar. Man kan ju tycka att en del saker borde ha gjorts tidigare, men det är alltid lätt att vara efterklok, säger han.

Möte för boende

I april ska ett möte hållas med representanter från både Hyresgästföreningen och från Morastrand. På mötet ska synpunkter från boende presenteras. Hyresgästföreningen har tidigare kritiserat det kommunala bolaget för stundtals otydlig kommunikation.

– Vi anstränger oss så gott vi kan för att ha bra kontakt med de boende, säger Peter Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.