Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Läkaren var verksam vid en vårdcentral i Borlänge men togs ur tjänst samma månad. Dock fortsatte utskrifterna av olika preparat. Foto: SVT, TT

Läkare skrev ut stora mängder narkotiska läkemedel – Ivo: ”Olämplig att utöva yrket”

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Borlänge skrev ut mängder av narkotikaklassade läkemedel till ett hundratal personer. Ivo kallar läkaren ”uppenbart olämplig att utöva yrket”, och vill återkalla läkarlegitimationen.

Läkaren anmäldes i december 2020 till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som inledde en utredning. Läkaren var verksam vid en vårdcentral i Borlänge men togs ur tjänst samma månad. Han ska då ha undertecknat en överenskommelse att inte utföra läkaruppgifter.

Fortsatte skriva ut läkemedel

Under utredningens gång skrev ändå läkaren ut mängder av narkotikaklassade läkemedel som används för behandling av ångest och smärta. Mellan januari-oktober 2021 skrev läkaren ut liknande läkemedel till 94 personer.

Läkemedlen har hämtats ut på en mängd orter. Ett flertal apotek, varav flera i Karlstad, har anmält läkaren. Bland annat har personalen reagerat på mängden narkotiska läkemedel som skrivits ut. Det ska på flera håll varit unga vuxna som hämtat ut läkemedlen. Ett apotek uppger att kunderna vid flera tillfällen ”varit synbart påverkade”.

Vill återkalla legitimation

Bland annat lyfter Ivo i anmälan de kombinationer av läkemedel som skrivits ut, och storleken på doserna, som i vissa fall varit betydligt högre än rekommenderad dos. Många av patienterna ”har utsatts för allvarliga hälsorisker eller till och med risk för dödsfall.”

Ivo yrkar nu att läkarens läkarlegitimation återkallas. I väntan på en slutlig prövning av detta vill Ivo göra en så kallad interimistisk återkallelse för att ”trygga patientsäkerheten”.

Läkaren säger som en förklaring bland annat att de han skrivit ut läkemedel till har varit i behov av vård från psykiatrin, och att han skrivit ut läkemedel för att hjälpa dessa personer då de stått i vårdkö länge.

I klippet hör du chefläkare Roger Larsson om hur detta kunde ske.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer