Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fick tips av en vän” – se mer från den populära utlåningen där Sofie Farokhi är en av dem som stannat vid Fritidsbanken för att låna skidutrustning i Mora istället för att hyra i fjällen. Foto: Sofie Lind/SVT

Lånat ut nära 9 000 sportprylar i Mora sen öppning – Fritidsbanken vill nu satsa mot äldre

Publicerad

När Fritidsbanken i Mora öppnade för ett år sedan var målet att låna ut 3000 gratis sportprylar under året – men det blev långt över förväntningarna då nära 9000 saker lånades ut.

– Det är fantastiskt underbart, säger Åke Nyström, ansvarig i Mora.

Verksamheten drivs av Mora kommun med hjälp av en ideell förening, vars koncept finns runt om i hela Sverige och även på flera andra ställen i länet.

– Nästan allt som finns här är inlämnat av privatpersoner som tittat igenom sina garderober och skänkt saker hit, förklarar Åke Nyström.

Lånade ut mer än väntat

En del av dem som lånar är unga vuxna och barnfamiljer, såväl i närområdet som de som passerar Mora på väg upp mot fjällen.

Åke Nyström har dock som mål att nå ytterligare en grupp lånekunder:

– Vi vill locka de som är 65+ och äldre mer, och kanske till exempel anordna aktivitetsdagar ute på äldreboenden också.

”Pengar vi sparar in och kan lägga på annat” – i videon berättar Sofie Farokhi med familj om varför de stannade till vid Fritidsbanken i Mora på sin väg mot Idre fjäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.