Arkivbild. Mannens ländryggsmärtor visade sig vara cancer. Foto: Christine Olsson/TT

Ländryggsmärta var tumör – tvingades operera bort testiklar

Uppdaterad
Publicerad

En man i 65-årsåldern tvingades operera bort sina testiklar efter att ha konstaterats ha prostatacancer. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterar brister i vårdcentralens utredning.

Mannen sökte till en början hjälp vid en vårdcentral i Dalarna för smärtor i ländryggen. Efter behandling i tre månader med smärtstillande läkemedel och sjukgymnastik hade mannen fortfarande kraftiga smärtor.

Kommunikationsbrist

Trots viktnedgång och fortsatta smärtor gjordes ingen noggrannare undersökning. Det gjordes bland annat ingen magnetröntgen och det togs inget blodprov. Senare konstaterades att det verkar ha funnits brister i kommunikationen mellan ortopedkliniken och mannens vårdcentral. Vid ortopedkliniken trodde man att till exempel en prostataundersökning gjorts, vilket inte var fallet.

Tumör på kota

När en magnetröntgen till slut gjordes, konstaterades en tumör på en kota i ländryggen, som var en metastas från prostatacancer. Enligt anmälan beslutade läkare att operera bort mannens testiklar för att rädda rörligheten i benen, som ska ha påverkats av tumören.

IVO anser att det funnits brister i vårdcentralens utredning av patienten, och att man efter tre månaders behandling skulle ha undersökt om det fanns alternativa orsaker till ländryggssmärtan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.