Landstingen betalar inseminationerna

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart att landstingen ska stå för kostnaderna, när ensamstående kvinnor får möjligheten att skaffa barn på egen hand.

LÄS OCKSÅ: Lina skaffade barn i Danmark

Från och med första april i år får ensamstående kvinnor rätt till att skaffa barn genom insemination med donerade spermier. På Faluns IVF-klinik kom 250 barn till ifjol.

Insemination för ensamstående

Nu är det klart att landstingen ska stå för kostnaderna.

– Hur detta ska finansieras, det står ju skrivet i stjärnorna fortfarande. Vi vet att det är landstingen som ska göra det. Men landstingen har inte pengar för den här verksamheten, så det lär dröja innan den första inseminationen kan göras, säger Birgitta Sacrédeus (KD), oppositionsråd till SVT Nyheter Dalarna.

Det blir samma regler som för par och samkönade par som får hjälp med att skaffa barn. Man får tre försök betalda, sedan får man bekosta fortsatta behandlingar själv.

”Man borde betala själv”

– Vi måste alltid göra prioriteringar och sjuka människor bör ju gå före friska människor. Kristdemokraterna har ju tagit barnens perspektiv i den här frågan. Är det vuxna människors önskningar som inte har med sjukdom att göra, så anser jag att man får bekosta det här själv, säger Birgitta Sacrédeus, oppositionsråd.

Landstingsrådet Inga-Lill Persson är också skeptisk och säger i en kommentar till svt Nyheter Dalarna att hon ogillar ofinansierade krav från staten som innebär ökade åtaganden och kostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insemination för ensamstående

Mer i ämnet