Landstinget och Region Gävleborg slås samman

Publicerad

Hur det kommer att bli och hur de olika verksamheterna jobbar har alla medarbetare nu fått lära sig i Söderhamn.

Över 5000 medarbetare har under tre separata dagar fått komma till Flygstaden utanför Söderhamn. Flera av Landstingets verksamheter fanns där för att visa upp sig för varandra. Syftet var att skapa en förståelse för varandra och få inspiration, berättade kommunikationsdirektören, Monika Samuelsson på Landstinget Gävleborg.

– Det ska ge en förståelse för hur komplex och omfattande vår verksamhet är. Det är allt från kultur och regional utveckling till hälsa och sjukvård som vi har utställningar i, det är 61 utställare i hangaren.

Allt från att kolla hur nerverna i handleden ser ut till att få se en ambulans inifrån var vad medarbetarna fick uppleva. Men en viktig fråga är också hur den nya organisationen kommer att bli när Landstinget och Region Gävleborg slås samman nästa år. Med landets lägsta medellivslängd och störst arbetslöshet hoppas man kunna samverka för att vända den trenden.

– Det kan vara så att man behöver jobba mer med utbildningsfrågor och levnadsvanor för att öka levnadsprocentsatsen. Det hänger lite grann ihop med utbildningsnivå och levnadsvanor hur väl man tar hand om sig själv, beskrev Monika Samuelsson.

De anställda som kom från alla olika vård och sjukinrättningar och från hela länet såg ut att uppskatta det de bjöds på.

Allt är nytt för mig så jag tycker att det är spännande och jag tycker att det är jätteroligt, sa Lubna Alshrafani som jobbar som kemist på Söderhamn och Bollnäs sjukhus. Hon fick medhåll av kollegan och undersköterskan Madeleine Öberg.

– Jättetrevligt och det är lärorikt när man går runt och får en bild över hela verksamheten på ett annat sätt. Annars jobbar man bara på sin avdelning, men här är det röntgen och ja allt, det ger mycket.

Vad tror du om den här nya regionutbildningen då?

– Det blir nog säkert bra. Jag vet inte så mycket om den, men det är väl därför vi är här också, för att lära sig mer om det, vad den sammanslagningen kommer att innebära. Det blir nog bra, tyckte hon.

Zana Hamad, undersköterska på Gävle sjukhus, hoppas mycket på den nya organisationen.

– Jag hoppas på bättre förändring, idag är det inte så mycket, vi har brist på mycket på många ställen. Så jag hoppas det blir mycket förändringar framöver.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.