”Målet är att känna att jag kan prestera”, säger Arnt-Christian Furuberg om målsättningarna inför Paralympics i Peking. Foto: TT Nyhetsbyrån

Längdskidåkaren Arnt-Christian Furuberg tar plats i truppen till Paralympics: ”Det största man kan åka på”

Uppdaterad
Publicerad

34-årige falubon Arnt-Christian Furuberg, som tävlar för Rättviksklubben IK Jarl, är uttagen till den svenska truppen till Paralympics.

– Det känns väldigt kul. Det är det största man kan åka på så jag är väldigt stolt och glad, säger han på onsdagen.

Arnt-Christian själv fick veta att han är utvald att representera Sverige i Peking den 4-13 mars under måndagskvällen. Men inte förrän på onsdagen blev det offentligt och därför har han inte kunnat prata med någon om det förrän under onsdagen.

– Nu har jag börjat smälta det, men ingen har ju vetat. Jag har inte ens sagt någonting till mamma, berättar längdskidåkaren som vuxit upp i Arvika, men som bott i Dalarna sedan 2011.

Han är tidigare svensk mästare, nordisk mästare och har en femte plats på EM, men att han skulle bli uttagen till Paralympics nu var absolut ingen självklarhet.

– Nej, det var inte alls väntat. Vi har bland de hårdaste uttagningarna i världen och jag vet vad jag presterat, men utan medaljer i mästerskap under den senaste tiden så kan man absolut inte vara säker, säger Arnt-Christian.

Målet under tävlingarna är att kunna prestera just där och då, berättar han.

– Målet är att känna att jag kan prestera och att jag har möjligheten att prestera när jag står på mållinjen och göra så gott jag kan.

HELA SVENSKA TRUPPEN TILL PARALYMPICS

Zebastian Modin, 27 år, längdskidor/skidskytte

Emil Jönsson Haag, 36 år, guide till Zebastian Modin

Erik Persson, 26 år, guide till Zebastian Modin

Arnt-Christian Furuberg, 34 år, längdskidor (debutant)

Aaron Lindström, 21 år, alpint

Ebba Årsjö, 21 år, alpint (debutant)

Arvid Skoglund, 18 år, alpint (debutant)

Viljo Pettersson Dahl, 39 år, curling

Kristina Ulander, 40 år, curling

Ronny Persson, 55 år, curling

Mats-Ola Engborg, 64 år, curling

Sabina Johansson, 49 år, curling (debutant)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.