Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är framgångsfaktorerna i Långshyttan: Så jobbar topprankade vårdcentralen – distriktsläkaren Magnus Floberg berättar. Foto: Hannes Forssell/SVT

Långshyttans vårdcentral fortsatt i topp – patienter nöjda

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna ligger över rikssnittet när det gäller patienternas helhetsintryck av vårdcentraler. Det visar den nationella patientenkäten.

Vårdcentralen i Långshyttan i Hedemora kommun är en av de vårdcentraler som patienterna under flera år har rankat högt.

– Jag tror det är kontinuiteten och tillgängligheten som gör att vi är i topp, säger Malin Ernstsson, chef på vårdcentralen i Långshyttan.

År efter år har vårdcentralen hamnat i topp i undersökningen som kommer från den återkommande nationella enkätundersökningen Nationella patientenkäten (NPE), där man samlar ihop patienters upplevelser av läkarbesök inom hälso- och sjukvård i hela landet.

Dalarna på plats 7 av 21

Drygt 2  000 personer över 18 år har svarat på enkäten i länet. Dalarnas vårdcentraler hamnar på plats sju av Sveriges 21 regioner. 83,5 procent av dalfolket som deltagit i den nationella patientenkäten tycker att tillgängligheten till deras vårdcentral är god.

– Jag är mycket stolt över resultatet som vårdcentralerna får av dalfolket. Det är tuffa tider med många utmaningar, det är ett svårt ekonomiskt läge och stor konkurrens gällande rekrytering. Samtidigt finns det stora förväntningar på vad våra verksamheter ska leva upp till, säger Helén Kastemyr, divisionschef primärvård Region Dalarna.

Resultaten i enkäten används för att förbättra och utveckla vården i Sverige utifrån patientperspektivet.

I videon: Så jobbar den topprankade vårdcentralen – följ med till vårdcentralen i Långshyttan.

Vårdcentraler i Dalarna som ligger i topp:

Helhetsintrycket av Dalarnas vårdcentraler ligger på totalt 81 procent jämfört med rikets 80,1 procent. De ovan har fått högst resultat vad gäller helhetsintrycket.

1. Vårdcentral Kvarnporten i Falun – 93 procent

2. Vårdcentral Sälen – 91,7 procent

3. Vårdcentral Särna – 91,1 procent

4. Vårdcentral Långshyttan – 90 procent

Källa: Nationella patientenkäten/Region Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.