Foto: SVT Grafik

Telefonsamtal spelas upp i rättssalen

Uppdaterad
Publicerad

En 61-årig kvinna hittades mördad i ett gruvhål. Tio personer har dömts i tingsrätten och nu får åtta av dem sina domar prövade i hovrätten.

Det blev snart fullsatt i sal 1 i Attunda tingsrätt när målet om mordet på den 61-åriga kvinnan i Långshyttan ropades upp klockan 9.30.

På plats finns rättens ledamöter, åtta dömda, deras försvarare och ett antal kriminalvårdare då sex av de åtta som nu ska få sina fall prövade på nytt är häktade.

Kvinna mördad i Långshyttan

Lånade lokaler

Rättens ordförande förklarade att man valt att låna lokaler av Attunda Tingsrätt då Svea hovrätts lokaler inte är tillräckligt stora.

Av de åtta tilltalade som finns på plats i hovrätten har Falu tingsrätt dömt fyra för mord och två för medhjälp till mord till fängelsestraff. De övriga två är dömda till skyddstillsyn för underlåtenhet att avslöja mord.

Hovrättsförhandlingen i mordet i Långshyttan fick flyttas från Svea hovrätt till Attunda tingsrätt på grund av platsbrist. Foto: Bengterik Busk/SVT

Vill frikännas

Rättens ordförande inledde med att de tilltalade genom sina advokater fick framföra sina yrkanden. Samtliga ville i första hand bli frikända och i andra hand få sina straff mildrade.

Carl-Oskar Morgården försvarar en 24-årig man som tingsrätten dömde till 16 år för mord. Hör honom berätta om varför hans klient överklagad domen:

Texten fortsätter under klippet.

Sedan var det åklagarens tur. Han yrkade på skärpta straff för de tilltalade. Han yrkade också på att 26-åringen som utdelade knivhuggen i första hand ska dömas till livstids fängelse, i andra hand till 18 år. I tingsrätten dömdes han till 17 års fängelse.

Hör åklagaren Johan Knies berätta om varför han nu yrkar på livstids fängelse:

Texten fortsätter under klippet.

Åklagaren yrkar också på att en av de som tingsrätten dömde för medhjälp till mord nu ska dömas för mord.

LÄS MER: Åklagaren yrkar på livstid

Texten fortsätter under bilden.

Åklagare Johan Knies inledde sin sakframställan under förmiddagen med att förklara för hovrätten att och hur de tilltalade känner varandra, han använde bland annat telefonlistor som bevis.

Sedan fortsätter han att berätta om offret som ibland har bott hemma hos några av de tilltalade. När offret var sjuk en tid var det några i kompisgänget som hjälpte henne att handla. Hon anförtrodde dem då både sitt bankkort och koden till detta.

Polisamälde mordinblandade innan mordet

I april 2015 gick offret in på polisstationen i Borlänge och gjorde en polisanmälan då hon sett att det gjorts ”obehöriga uttag” från hennes konto. Hon namngav då tre personer som hade haft tillgång till hennes kort och kod. Dessa tre finns bland de som tingsrätten dömde för att ha varit inblandade i mordet på henne. När det gäller polisutredningen så lades den ned.

Timmarna efter mordet användes den tilltalades kort och kod, enligt tingsrättens dom, av de tilltalade.

Ville ha tillbaka lånade pengar

Åklagaren berättar också att den 61-åriga kvinnan fått försäkringspengar för ett nedbrunnet fritidshus och att de tilltalade kände till detta. Flera av de tilltalade hade också lånat pengar av henne vid flera tillfällen och det var när hon började kräva tillbaka pengarna som de ska ha börjat prata om att ”göra sig av med henne”. Under rättegången i tingsrätten sa de tilltalade att det inte var något som var allvarligt menat utan bara någonting de sagt.

Samtal spelas upp i rätten

Den 21-åriga kvinna som tingsrätten dömde för mord hade en app installerad i sin mobiltelefon som spelade in alla hennes samtal. Några av dessa samtal spelas nu upp inför hovrätten.

Under eftermiddagen visade åklagaren sms-utskrifter på ”diskussioner” som de tilltalade har haft med varandra dagarna efter mordet. Där skriver en av dem att ”jag behöver kortet” för jag behöver nya skor.

– Kom och hämta det jävla kortet, blir svaret.

Åklagaren hävdar att det handlar om offrets bankkort. Han spelar också upp ytterligare telefonsamtal. En av de tilltalade återvänder till gruvhålet och ser då att plastsäckarna med offrets kropp flyter. Hon ringer till en annan tilltalad.

– Oh My god, svarar denne.

– Men det som är bra är att det inte syns .. det är buskar i vägen och man ser bara att det är en påse.

Påpekar brister i bevisning

De övriga telefonsamtal som spelas upp är mellan de tilltalade när de får veta att det är en stor polisaktivitet i Långshyttan. Det var där som polisen hittade kroppen den 2 juli.

När åklagaren var klar med sin sakframställan var det försvarsadvokaternas tur. De riktade in sig på att bevisning, som de anser är bristfällig. Mordvapnet – kniven – har inte hittats. Inte heller flaggstångslinan som drogs åt kring offrets hals under bilresan. Dessutom kunde obduktionen inte klart fastställa dödsorsaken.

Åsikter om vittnen

Advokat Axel Eskeby, som försvarar 26-åringen som enligt domen i tingsrätten var den som utdelade knivhuggen, påpekade också att hans klient inte förekom alls i de telefonsamtal som spelades upp och i de sms-konversationer som visats för hovrätten tidigare under dagen.

Flera försvarare påpekade redan under rättegången i tingsrätten att de enda vittnen som finns är medåtalade och att de kan prata i egen sak, för att skydda sig själva.

Tingsrättens ordförande sa, när tingsrättens domar meddelades, att rätten var medveten om detta men att den samlade bedömningen gjorde att de tio personerna dömdes.

Två veckors hovrättsförhandlingar

Förhandlingarna i hovrätten beräknas ta sammanlagt 14 dagar under våren. Enligt planeringen kommer de att avslutas den 8 maj. Sedan dröjer det ytterligare några veckor innan Svea hovrätt avkunnar domarna.

Kortfattat om mordet i Långshyttan:

Det var den andra juli förra året som en 61-årig kvinna från Borlänge hittades mördad och dumpad i ett gruvhål utanför Långshyttan.  I november åtalades elva personer i ett kompisgäng för att på olika sätt vara inblandade i mordet. Utredningen visade att kvinnan under en bilfärd hade blivit strypt med en flaggstångslina och sedan utsläpad och knivhuggen innan hon dumpades i det vattenfyllda gruvhålet.

Falu tingsrätt meddelade sina domar den 10 februari. Tio av de elva åtalade fick fällande domar av Falu tingsrätt. Fyra dömdes för mord, två för medhjälp till mord, tre för underlåtenhet att avslöja mord och en för egenmäktigt förfarande och häleri. Åtta av dem får alltså nu sina domar prövade av hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet