Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan samla soptunnorna och sätta eltråd runt” – Arne Söderberg på länsstyrelsen listar tre åtgärder att ta till om björnen är på tomten och det blir problem. Foto: TT, Gunilla Wikström/SVT

Länsstyrelsen Dalarna: Så får man bukt med hungriga björnar i bebyggelse

Uppdaterad
Publicerad

Nu har björnarna börjat vakna och på flera håll i Dalarna har de synts till. Hur ska man göra om man får hungriga björnar in på knuten? Här tipsar länsstyrelsens naturbevakare.

– Hittar de en bra födokälla som inte kräver så mycket arbete, då utnyttjar de det, säger länsstyrelsens Arne Söderberg, naturbevakare på enheten för vilt.

Det var i helgen som björnar skapade problem utanför Enviken, då de åt ur några soptunnor. Det har även skett på andra håll tidigare, bland annat har några björnar förstört bikupor i södra Dalarna, berättar naturbevakaren.

Fågelmat lockar fram björnarna

– Nu har de kommit ut ur sina iden och letar mat helt enkelt. Bland annat har fågelmat lockat fram björnarna, och det har skapat problem på vissa håll, säger Arne Söderberg.

Hur farliga är björnar?

– Björnen är egentligen inte farligare än annat vilt, men blir det en trängd situation, då försvarar ju sig de flesta djuren. Och björnen är väldigt potent som försvarare, säger han.

Hur ska man då tänka som boende när björnar gräver i soptunnan? Och vad gör länsstyrelsen åt det? Se de olika alternativen på åtgärder i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.