Lantmäteriet stryker ortnamn utanför Mora

Publicerad

Negerbyn utanför Våmhus får inte byta namn till Kolarbyn enligt Lantmäteriet.
– Även om man kan tänka sig att en plats kan ha ett namn som ”Kolarbyn” så kan ju det vara fel, säger Lennart Dehlin, utredare på Ortnamnssektionen på Lantmäteriet.

Tidigare rapporterade SVT Nyheter Dalarna om att Lantmäteriet gått med på att ändra namnet på området Negerbyn till Kolarbyn. Något som inte är korrekt.

Enligt Lantmäteriets utredning så har de aktuella namnen strykts ur registret, men de kommer inte ersättas med det namn som Mora kommun föreslagit, namnet Kolarbyn.

– Det får stå namnlöst helt enkelt, säger Lennart Dehlin, utredare på Ortnamnssektionen på Lantmäteriet.

Går inte att styrka tidigare namn

Enligt Mora kommun ska det i området satts upp milor, vilket skulle kunna vara bakgrunden till namnet negerbyn, eftersom människorna som arbetade med kolmilorna ofta blev sotsvarta i ansiktet. Men att utifrån dessa antaganden ge platsen namnet kolarbyn är inte korrekt anser Lantmäteriet.

– Platsen finns med på gamla kartor från 30-talet, men det finns inget namn, säger Lennart Dehlin.

– Även om man kan tänka sig att en plats kan ha ett namn som ”Kolarbyn” så kan ju det vara fel. Jag kan inte gå i god för det alls.

”Viktigaste för oss är att namnet är borta”

På Mora kommun är man fåordiga om Lantmäteriets beslut.

– Det viktigaste för oss är att det tidigare namnet är borta, säger Anders Rosén, kommunikationschef på Mora kommun.

Lantmäteriet tror inte heller att det blir ett problem att hitta till området eller platsen.

– Jag tror det är vanligare att man använder namn på de vägarna som finns, istället för ortnamn när man ska beskriva sådana här områden, säger Lennart Dehlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer