Lärare och rektorer i låg- till högstadieskolor i Smedjebacken ska utbildas i studie- och yrkesvägledning. Bilden är en genrebild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lärare i Smedjebacken utbildas – för att ge elever bättre vägledning

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 120 lärare och rektor på låg- till högstadieskolor i Smedjebackens kommun ska utbildas i studie- och yrkesvägledning. Det för att bättre kunna guida eleverna till bra val av framtida studier och yrken.

Utbildningen är en följd av fjolårets uppmaning från Skolverket, där det påpekades att kommunen behövde utarbeta en plan för arbetet med studie- och yrkesvägledning för elever i de lägre åldrarna.

– Skolverket är mycket nöjda med vår stora satsning och tycker att det är ett jättebra initiativ från kommunen eftersom alla lärare ska få gå. Dessutom står Skolverket för kostnaderna för utbildningen, säger Helena Reichbauer, studie- och yrkesvägledare i Smedjebackens kommun, i ett pressmeddelande från Samarbkand2015 som är delaktiga i satsningen.

Tror på flera positiva effekter

Lärarna och rektorerna kommer att få två utbildningsdagar, samt webbaserad handledning, för att vässa sina kunskaper i att vägleda eleverna. Det första utbildningstillfället sker på måndag.

Från skolans sida ser man att det här kan ge flera vinster, så som att elevernas yrkespraktik bättre kan kopplas samman med näringslivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.