Lärare på Martin Koch-gymnasiet i Hedemora prisas för sina fysikexperiment

Uppdaterad
Publicerad

Det är full fart i klassrummet när fysikläraren Dan Englundh har labb med sina elever. Nu prisas han av Kungliga vetenskapsakademien för sina inspirerande demonstrationer och laborationer.

– Det är en ära att få det här priset, både för mig och alla omkring mig, säger en glad Dan Englundh i klassrummet i Hedemora.

Han är en av fyra lärare i Sverige som får pris av Kungliga vetenskapsakademien – Dan Englundh får det för sin undervisning i fysik.

I motiveringen står det bland annat att ”han är en engagerad  lärare med inspirerande demonstrationer och laborationer”.

– Jag tycker att det alltid borde vara en blandning mellan teori och experiment. Experimenten är otroligt viktiga för min undervisning så jag får bevis på teorin.

Nominerad av elever  

Det är elever som har nominerat Dan till priset, en av dem är Cornelia Horn som går sista året på gymnasiet.

– Dan har en sådan bra kontakt med eleverna som man inte har med så många andra lärare. Man märker att han brinner för matten och fysiken, säger hon.

– Att det är eleverna som nominerat mig uppskattar jag jättemycket, säger Dan.

Skapar egna experiment

Det märks att Dan gillar att experimentera tillsammans med sina elever och inspiration till dem hittar han bland annat utomlands. Han gillar också att bygga ihop sina egna experiment.

– Fysik är viktigt för det kan förklara verkligheten på ett bra sätt och min erfarenhet är att eleverna tar med sig kunskap från saker som de har får känna på.

Prestigefullt pris

Beijerstiftelsens lärarpris till Ingvar Lindqvist minne är ett av de mer prestigefulla lärarpriserna.

Pristagarna utses av Kungliga vetenskapsakademiens ledamöter som även utser Nobelpristagarna i fysik och kemi.

Pristagarna får 50 000 kronor vardera och ytterligare 50 000 kronor till sina respektive skolor.

Prisceremonien hålls den 30 juni.

Källa: Kungliga Vetenskapsakademien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.