De stora skillnaderna på kvalitet i skolan kan motverkas genom att helt flytta över finansieringen till staten menar Lärarnas riksförbunds orförande Åsa Fahlén. Foto: TT

Lärarnas riksförbund: Säter lyckas sämst i landet med skolan

Uppdaterad
Publicerad

Flera dalakommuner hamnar i botten när Lärarnas riksförbund listar kvaliteten på landets grundskolor. Allra sämst i riket är det i Säters kommun.

– Vår bild av att alla elever inte får samma chans bekräftas återigen. Det spelar allt större roll i vilken kommun du bor. Det kan inte kallas något annat än ett misslyckande och är fullständigt oacceptabelt, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

Förbundet menar att kvalitetsskillnaderna i skolorna som undersökningen visar är helt orimliga.

Valet 2022 Säter

Dalakommuner i absoluta botten

Av landets 290 kommuner hamnar tre dalakommuner i den absoluta botten när det gäller hur kommunerna lyckas med grundskolan utifrån sina förutsättningar.

Mora ligger på plats 282, Falun på plats 287 och absolut sämst är Säter som får den allra sämsta placeringen i landet – plats 290.

I undersökningen har Lärarnas riksförbund tittat på  fyra olika områden – undervisningskostnad per elev, lärarlöner, lärarbehörighet och elevresultat. Man har sedan sedan vägt samman det med de förutsättningar som finns i kommunen som t ex  elevsammansättning, socioekonomiska och geografiska förhållanden.

Orsa bäst i länet

Allra bäst i riket är Bengtsfors kommun. Orsa  lyckas bäst i länet, kommunen hamnar precis utanför topp 20-listan med en 21:a plats.

– De stora skillnaderna mellan Sveriges kommuner måste motverkas. Det mest effektiva sättet är att helt flytta över finansieringen av skolan från kommunerna till staten. Tills det kan ske måste samtliga Sveriges kommuner inse att lärarnas villkor och tillräckliga resurser är helt avgörande för elevernas resultat, konstaterar Åsa Fahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Säter

Mer i ämnet