Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur distriktsläkaren Daniel Svedins dagar kan se ut – undersökningar, uppföljningar och handledning gör arbetsbelastningen hård. Foto: Anders Hansson / SVT

Larmet från distriktsläkare i Dalarna: ”Vi orkar inte jobba så här”

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår distriktsläkarnas fackförbund larm om hård arbetsbelastning och bristande resurser på vårdcentralerna.

På grund av personalbristen orkar många av läkarna inte jobba heltid utan går ner i arbetstid.

Daniel Svedin är distriktsläkare på en vårdcentral i Borlänge och jobbar även ett par dagar i veckan på Lung- och allergimottagningen på Falu lasarett.

Han beskriver sin och de andra distriktsläkarnas vardag som mycket stressig med många olika arbetsuppgifter samt dokumentation som ska utföras.

Regionvalet 2022 Dalarna

– Politikerna har lagt mycket på våra axlar, och vi kommer inte orka att jobba så här, säger Daniel Svedin som även är ordförande för Distriktsläkarföreningen i Dalarna.

Många distriktsläkare saknas

Nästan hälften av de distriktsläkare som skulle behövas i Dalarna saknas – det finns 136 men 126 saknas. Det gör att arbetsbelastningen blir hård.

Daniel Svedin berättar att många distriktsläkare gått ner i arbetstid eftersom de inte orkar jobba full tid. Det gör att läkarbristen blir ännu större.

Dessutom påtalar han att många sjuksköterskor slutar och byter arbetsplats eller bransch. Och att bristen på sjuksköterskor bland annat leder till färre vårdplatser och köbildning till vården.

– Kunde vi lösa sjuksköterskebristen skulle vi också få fler vårdplatser, säger Daniel Svedin.

Hör hur distriktsläkaren Daniel Svedins dagar kan se ut i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet