Lokalen Galaxen i Borlänge har utrymts. Foto: Rickard Sjödin

Bröllop i Borlänge bombhotat

Uppdaterad
Publicerad

Ett bröllop i Borlänge bombhotades och utrymdes under måndagskvällen, en bombgrupp skickades till platsen men inget hittades och polisen hävde avspärrningarna runt 03.00 på tisdagen. Polisen rubricerar det hela som olaga hot mot grupp.

Räddningstjänst, polis och ambulans ryckte ut i Borlänge där folkets hus och hotellet Galaxen utrymts. Enligt larmet befann sig runt 500 gäster i lokalerna på en kurdisk bröllopsfest.

Två hot ringdes in

Sven-Bertil Björklund, polisens insatschef på plats, berättar att två olika hot ringdes in.

– Första hotet kom till polisen, sedan genom SOS Alarm strax efter klockan 19.00.

Polisens bombgrupp från Stockholm kallades in och kom till Borlänge ungefär vid midnatt. Vid 03.00-tiden hade de sökt av hela byggnaden och kunde rapportera att inget fynd hittats.

– Vid sidan av den här utrymningen och genomsöket har vi en utredningsgrupp som utrett och pratat med vissa människor, säger Sven-Bertil Björklund.

Hotet riktat mot gästerna

Polisen rubricerar händelsen som olaga hot mot grupp.

När ni säger olaga hot mot grupp, menar ni då att det är riktat mot de här som hade bröllopet?

– Ja det är så vi har tolkat det. Det är riktat mot den här samlingen av gäster som har bröllopet. Men vi vet inte vad det finns för bakgrund till hotet, säger Björklund.

”Många oroliga”

Enligt SVT:s Nina Funke var det relativt lugnt på platsen, även om många var ledsna över att festen avbröts.

– Det är många här som är ledsna, det är många barn och oroliga föräldrar här, berättade Nina Funke.

Både bröllopsgäster och hotellgäster evakuerades från byggnaden.

Uppgifter om att unga personer hotat

En av bröllopsgästerna uppger för SVT:s Sofia Lindahl att många av gästerna har kommit ända från Turkiet och åker hem i morgon. En polis har uppgett för bröllopsgästerna att det var unga personer som ringde in hotet.

I väntan på att åter få tillgång till lokalen var det många bröllopsgäster som fortsatte festligheterna med dans på parkeringen utanför.

– Många här vill inget annat än att gå in och fortsätta festen, säger Nina Funke.

”Fick panik och började skrika”

SVT:s reporter Bengterik Busk har träffat en av gästerna.

– Det var dans, sen kom en ordningsvakt och sa till alla att gå ut. När vi kom ut fick vi höra att det var ett bombhot, säger han om vad som hände.

Hur gick utrymningen till?

– Det var ingen panik, alla gick ut, men de som jobbade fick lite panik och började skrika att alla skulle ut, säger han.

Har du någon idé om varför någon skulle vilja hota en bröllopsfest?

– Nej, jag har ingen aning.

Fest i annan lokal

I väntan på att lokalerna kunde öppnas igen så fördes gästerna till festlokalen Cozmoz i närheten. Vid halvtvåtiden på natten hade merparten av gästerna gått dit, och vissa andra hade börjat röra sig hemåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.