Där vägen en gång gick har vattnet nu helt tagit över. Foto: Niko Ago, SVT

Damm brast – vattenmassorna hotade byggnader

Uppdaterad
Publicerad

En damm brast på söndagsförmiddagen och en sträcka av vägbanan spolades bort längs med Klockarbergsvägen vid sjön Lång, väster om Klockarberg.

Larmet kom strax efter klockan 11.

– Vattnet har ätit sig igenom dammen och det forsar nu från sjön Lång ner i en å. Under de senaste fyrtio minuterna har vattennivån i sjön sjunkit med en dryg meter, sa Mattias Ström, beredskapschef vid räddningstjänsten i Vansbro strax innan klockan 12.

Vägbanan spolades helt bort när dammen brast och räddningstjänsten har spärrat av ett par vägar som ligger nedströms. Foto: Mattias Ström, Vansbro räddningstjänst

Flera träd har fallit och vattnet forsar över en tomt och hotar nu två mindre byggnader. På tomten finns en sommarstuga och flera mindre byggnader.

– Det är en bastubyggnad som är allvarligt hotad. Vi har kallat på en grävare som förhoppningsvis kan bygga vallar och flytta lite stenar för att hjälpa till att hålla vattnet borta, säger Mattias Ström.

Vattnet har trängt igenom dammen som till slut gav med sig helt. Foto: Niko Ago, SVT

Vägbanan ovanpå dammen är helt bortspolad och räddningstjänsten har spärrat av ett par vägar som ligger nedströms.

Räddningstjänstens styrkor från Vansbro lämnade platsen strax efter lunch och kvar finns styrkor från Leksands räddningstjänst tillsammans med personal från Dala Energi.

Dammen ägs av Fortum men driften står Dala Energi för. Dala Energi har öppnat två dammar nedströms för att lätta på trycket.

– Vattnet har tagit en ny sträckning och den nya sträckningen innebär att det finns två mindre byggnader som står illa till, säger Per-Oscar Hedman, presschef på Fortum Sverige.

Foto: Google Maps

– Byggnaderna står kvar men jag skulle inte säga att vi har kontroll på läget ännu. Men erosionen har avtagit på den sidan där byggnaderna står, säger Dennis Nordin, räddningsledare på Leksands brandkår.

Stora tallar och granar har dragits med när vattnet spolat bort det mesta i sin väg.

– Det ligger som ett plockepinn här, säger Dennis Nordin.

Så här såg Långsdammen ut innan vattnet bröt igenom. Foto: Fortum

Sent på eftermiddagen avslutade räddningstjänsten sitt arbete men förstärkningsarbetet fortsätter. Per-Oscar Hedman berättar att nu är vattenflödet nere på normala nivåer och det finns inget akut hot.

– Det känns skönt att ingen kom till skada, säger han.

Han har suttit i samrådsmöte med räddningstjänsten och den information han fick där, tolkar han som att inga byggnader blev skadade.

Under kvällen kommer en av Fortums dammexperter upp och kommer att inleda en undersökning om vad som kan ha hänt och vad som behöver göras nu.

– Erosionsskadorna kommer att återställas och dammen kommer att återställas så vitt jag vet, säger Hedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.