Enligt en anmälan så råder det hög arbetsbelastning för personalen hos socialtjänsten i Hedemora (bilden har ingen koppling till den aktuella arbetsplatsen). Foto: Henrik Montgomery/TT

Larmet: För hög arbetsbelastning på socialtjänsten i Hedemora

Uppdaterad
Publicerad

Akademikerförbundet har larmat Arbetsmiljöverket om att det är för hög arbetsbelastning på socialtjänsten i Hedemora på grund av underbemanning. Det ska också ha kommit uppgifter om att det råder en ”rå ton” på arbetsplatsen.

Enligt anmälaren så är det flera i personalen som uttrycker ”ovilja att gå till arbetet på grund av brister i arbetsmiljön”. Bland annat så ska det vara alldeles för hög arbetsbelastning eftersom att personalen är underbemannad. Vidare beskriver anmälaren att de personalanställda inte får rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra och rättssäkert arbete för kommunens medborgare.

Kommunen uppges inte heller ha lämnat en efterfrågad handlingsplan. Det har också framkommit att flera medarbetare har känt sig särbehandlade.

Medvetna om problemet

Avdelningschefen på omsorgsförvaltningen i Hedemora kommun, Lena Wilstrand, skriver i ett svar att man är medveten om läget på den aktuella enheten och planerar ett antal åtgärder. Bland annat ska återbesättning av de vakanta tjänster som finns prioriteras, en extern aktör ska utreda eventuell kränkande särbehandling och de anställdas roller ska tydliggöras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer