Malin S: Jag är bara 14 men vill inte prata med mina föraäldrar om att jag vill byta kön. vem kan jag prat med?
Sören Juvas: Jag tycker du skall ta kontakt med RFSL Ungdom. De är väldigt duktiga och enkla att tala med. Det enklaste sättet att få kontakt med dem är via deras hemsida. Eller att du tar kontakt med RFSL lokalt i Dalarna (eller Gävleborg, reds. anm.).
Solstrålen: Hur många i Sverige är det som genomgått könsbyte?
Sören Juvas: Hej, jag kan inte svara på det totala antalet. Men hittills i år är det ca 150 stycken som har ansökt till rättsliga rådet att genomgå korrigerande behandling.
Sanna: Hur ser det ut i andra länder. Är Sverige långt efter på det här området?
Sören Juvas: Sverige var tidigare rätt långt framme inom det här området. Men de sista åren har vi fått kritik av EU för hur lagarna har sett ut. Men också för att det skiljer sig så olika åt hur vården och behandlingen fungerar i olika delar av landet. Så idag ligger vi inte längre i framkant. Istället är det länder som exempelvis Brasilien som har en av de bästa vårdinsatserna inom det här området
Pelle P: En kompis håller på med hormoner för att byta kön, hur påverkas humöret och psyket av hormonerna? Jag vill vara en bra kompis....men ibland är det svårt...
Sören Juvas: Det är alltid svårt att svara på en sådan fråga rakt av utan att ha träffat personen. Det vi vet, är att när hormonbalansen pendlar så påverkar det hurmöret. Vilket jag förstår att du har märkt. Forsätt att vara en god kompis, men säg också ifrån om du tycker att det blir för svängigt i humöret.
Säterkullan: Hur mycket kostar ett könsbyte att genomföra? Om man inte får det beviljat i sverige – går det att genomföra i andra länder???
Sören Juvas: I en behadnling i vårt eget land går på sjukvårdsförsäkringen, kostnaden blir då som med annan vård, patientavgifter.
Man kan genomgå behandling i annat land. Det som då kan blir ett problem är när man kommer hem igen, och då det juridiska könet skall ändras.
Ludde: Vad krävs för att få ett ja till könsbyte. Hur går en utredning till?
Sören Juvas: Hej, först skall måste du gå till vårdcentralen och tla med en läkare, som sedan remitterar dig en specialist. Efter det så går man vidaare i en utredning. Utredningen tar rätt lång tid, och omfattar olika delar, bland annat hormonbehandling, och sedan i slutfasen så genomgår man könskorrigerande operatioon, och byter juridisk kön. Precis hur utredningen går till vet jag inte i detalj. Det viktiga är att du som genomgår den utredningen får den tid som krävs för att du skall känna dig trygg i att gå vidare i behandlingen.
Ensam: En äldre person som börjat fundera på könskorrigering, 50-års ålder, hur vanligt är det? Hur träffar man andra i samma situation?
Sören Juvas: Hur vanligt det är att tankarna om könskorrigerande behandling dyker upp i femtioårsålder kan jag inte svara på. Det som är det viktiga är att tankarna har formulerat sig, och då skall man hantera dem. det är en bra sak att träffa andra som har varit i samma sitution. Ett bra sätt att få kontakt med personer är att ta kontakt med RFSL, anatingen lokalt eller på nationellt plan och tala med dem först. De kan sedan hänvisa vidare.
Katarina Sälen: Finns det några juridiska problem med att byta kön? Blir man av med några rättigheter? Arvsrätt eller nåt sånt? Och om man har barn – blir det knepiga med vårdnad ?
Sören Juvas: I sak skall det inte vara det idag om vi ser det rent lagmässigt. Det skall inte påverka frågor som rör vårdnad eller arvsrätt. Har man barn är man fortfarande förälder till de barnen. Har man föräldrar så har man fortfarande de föräldrarna efter genomgången vård och behandling. Det går att uveckla svaret ytterligare, men det generella är att det skall inte vara några förändringar gällande rättigheter.
Fimpen: Vad är mest komplicerat med ett könsbyte? Är det själva operationen? Eller att ställa om alla papper?
Sören Juvas: Alla delar har sina olika utmanningar, så den frågan är svår att svara på. Det är också olka för olika personer vad man uppfattar som jobbigt. De flesta som har genomgått en sådan här behandlng berättar att det är en jobbig process, samtidigt är de ofta väldigt nöjda. För en del personer har vården och behandling varit avgörande för att de skall orka leva. Så, det finns inget enkelt svar att ge.
Tack alla ni som ställde frågor på chatten. Fortsätt gärna att diskutera ämnet i sociala medier #transvård.