Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det okej att muta barnen för att få dem att läsa? – Läsforskarens tips till föräldrar: Så kan du hjälpa ditt barn. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Läsforskarens tips: Så hjälper du ditt barn med läsförståelsen

Uppdaterad
Publicerad

Läsförståelsen hos landets 15-åringar har sjunkit, enligt resultatet från den senaste Pisa-undersökningen. Här ger läsforskaren Mats Tegmark tips på hur du som förälder kan hjälpa dina barn att öka läsförståelsen.

På tisdagen presenterades den senaste Pisa-undersökningen som visar en dramatisk nedgång i kunskapsnivån i framförallt matematik och läsförståelse hos landets 15-åringar.

I videon: Så kan du som förälder hjälpa ditt barn att få bättre läsförståelse.

Mats Tegmark är läsforskare och docent på Högskolan Dalarna. Han menar att det är ett hot mot demokratin att läsförståelsen minskar.

– Det är en risk för demokratin när vi har färre som kan ta sig an mer komplexa frågor, göra tolkningar, läsa kritiskt och så vidare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.