Kaserngården i Falun är ett av Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Lättare få studentbostad i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit lättare för studenter att hitta boende i Falun. Det visar den årliga rapport som Sveriges förenade studentkårer, SFS presenterar i dag.

Sveriges förenade studentkårers, SFS, granskar varje år bostadssituationen i studentstäderna inför terminsstarten. Orterna rangordnas efter hur snabbt de kan erbjuda ett ”tryggt” boende efter höstterminens start.

Falun och Borlänge finns med bland städerna som granskas. Enligt granskningen kan båda städerna nu erbjuda boende med förstahandskontrakt någon gång under höstterminen, där studenten får bo under hela studieperioden.

– Falun klättrar från rött till gult i årets rapport och Borlänge håller sig kvar på gult. Detta beror främst på det goda samarbetet vi har mellan kommun, högskola, bostadsbolag och studentkår, säger Tom Edoff, ordförande för Dalarnas studentkår, i ett pressmeddelande.

Köer på upp till ett halvår

Men kötiderna skiljer sig åt. I Borlänge kan man få vänta tre månader innan man får ett boende. I Falun kan det ta upp till ett halvår.

Trots de långa kötiderna har Falun gjort en uppryckning jämfört med förra året, då studenter inte kunde erbjudas boende alls under höstterminen. Borlänge ligger kvar på samma nivå som förra året.

Hjälp från bostadskoordinator

På båda orterna finns numera en heltidsanställd bostadskoordinator som kan hjälpa till med information och i Falun även med alternativt boende hos privatpersoner medan studenten står i kö. Tunabyggen i Borlänge kan även öppna sovsalar under terminens första 45 dagar för att minska risken att någon tackar nej på grund av boende.

– Dalarnas studentkårs hållning är att alla studenter ska kunna erbjudas ett säkert och tryggt boende i allmännyttan. I dag kan vi inte göra det så vi tycker att lösningen med bostadskoordinatorer som försöker hitta privata hyresvärdar fungerar bra, säger Tom Edoff och fortsätter:

– För att allmännyttan ska kunna erbjuda varje student ett boende, behöver vi tillsammans kolla närmare på högskolans studenter – så att bolagen kan planera långsiktigt för byggnation och liknande.

SFS kriterier för ett tryggt boende

Studenten: Alla studenter med en studietakt på minst 15 högskolepoäng per termin

ska erbjudas boende. Det spelar ingen roll om studenten är folkbokförd i kommunen

sedan tidigare eller inte.

Kontrakt: Permanent förstahandskontrakt som gäller under hela studieperioden.

Boendeform: Hyresrätt i form av korridorrum, studentlägenhet, ordinarie hyresrätt

eller del i hyresrätt (exempelvis dubblett eller tripplett).

Läge: Boendet som erbjuds ska vara beläget inom 30 minuters avstånd från

högskolan med bra kollektivtrafik.

Kostnad: Rimlig hyra i relation till studiemedel. En rimlig hyra är 35 procent av

studentens inkomst.

Tillträde: Tillträde till bostaden senast 30 dagar efter att anmälan om

studentboende har registrerats, alternativt tillträde till terminsstart. Ingen första

eller sista anmälningstid ska finnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.