Ett bra möte, men där nyckelpersoner saknades, säger Sven-Erik Halvarsson, ordförande i Sond, Snöskoterområde Norra Dalarna. Foto: Kjell Landén

Ledvärdar ska stävja skoterbus – samtidigt efterfrågas lagändring

Uppdaterad
Publicerad

Under kommande säsong kommer ledvärdar att sättas in för att försöka komma till bukt med den buskörning med skoter som förekommer i norra delen av länet. Det var under ett möte i Idre på lördagen som Älvdalsdelegationen bjudit in till som idén med ledvärdar lyftes.

– De ska diskutera med folk och sprida information från mun till mun om vad som gäller, säger Sven-Erik Halvarsson, ordförande i Sond, Snöskoterområde Norra Dalarna om ledvärdarna.

Bland annat kommer tre naturbevakare som är anställda av länsstyrelsen att vara aktiva i området och jobba som ledvärdar.

Samtidigt kommer det att bli en satsning på att få ut mer information på andra sätt, bland annat genom broschyrer.

”Liten klick som missköter sig”

Men det skulle också behövas hårdare tag mot de som missköter sig, menar Sven-Erik Halvarsson, som säger att mötet under lördagen var bra, men att de som skulle behövt vara där inte var närvarande.

– Det är en liten klick som missköter sig, men de som busåker var inte på mötet, det är de som behöver höra det här, säger han.

– Det måste bli en lagändring och straffbart att göra fel, i dag kan till exempel inte skotern tas i beslag, säger Sven-Erik Halvarsson.

Det som diskuterades under mötet kommer nu tas vidare i Älvdalsdelegationen, som består av Länsstyrelsen, kommunen och intresseorganisationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.