Se och hör Ulrika Liljeberg om att vara Leksands första kvinnliga ordförande i kommunstyrelsen – och hör om reaktionerna hon fick när hon tillträdde. Foto: Helena Wrete/SVT

Hon bröt 700 år av manligt styre i Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit män, män och så lite fler män – och till slut en kvinna. Centerpartisten Ulrika Liljeberg är inne på sitt tolfte år som kommunstyrelsens ordförande i Leksand.

Leksand har firat 700 år, och Centerpartiets Ulrika Liljeberg är den första kvinna som nått den högsta politiska posten i kommunen.

– Det känns konstigt att det inte har varit någon kvinnlig ledare under den tiden.

Sverige möts: Jämställdheten

Av Dalarnas 15 kommuner har kvinnor den högsta posten, kommunstyrelsens ordförande, i fyra av dem. Förutom i Leksand innehar kvinnor toppositionen i Rättvik, Vansbro och Mora.

– Vi kvinnor behöver fylla kostymen på ett sätt medan en man nog anses ha fyllt den redan från början.

Se och hör Ulrika Liljeberg i klippet om att vara Leksands första kvinnliga ordförande i kommunstyrelsen – och hör om reaktionerna hon fick när hon tillträdde.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Jämställdheten

Mer i ämnet