Konsertbesökare på Putte i parken i Karlstad. Foto: SVT

Leksands kommun vill se många vuxna på Putte i parken

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen äger Putte i parken rum i centrala Leksand. För att minimera förekomsten av trakasserier har kommunen gått ut och uppmanat vuxna att besöka festivalen.

I samband med sommarens festivaler har flera fall av sexuella ofredanden och övergrepp anmälts till polisen.

Senast vid förra helgens Peace and Love i Borlänge anmäldes en våldtäkt, ett försök till våldtäkt och åtta fall av sexuellt ofredande.

Ofredanden på musikfestival

Vill se många vuxna

Inför helgens Putte i parken i Leksand har Leksands kommun gått ut och uppmanat vuxna att besöka festivalen.

– Det är vi vuxna som sätter gränser för vad som är okej eller inte. Ser vi något så säger vi ifrån, säger kommundirektör Göran Wigert i ett uttalande på kommunens hemsida.

Sexuellt ofredande anmält

Putte i Parken startade på torsdagen och pågår även under fredagen och lördagen.

Vid den första festivalkvällens slut anmälde en kvinnlig besökare att hon utsatts för sexuellt ofredande. En misstänkt person kunde identifieras och har förhörts av polisen.

Kampanjen #tafsainte

I övrigt säger polisen att inledningen av Putte i parken har varit lugn. De har medarbetare på plats som jobbar med kampanjen #tafsainte.

– Vi vill medvetandegöra att sådana här typer av brott inte är okej och att vi har hög prio på dem, säger Håkan Loman, vakthavande befäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredanden på musikfestival

Mer i ämnet