Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på Leksands träning och hör vad spelare och tränare tänker om tacklingar – och att antalet hjärnskakningar minskat. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Leksandsspelaren Anna Purschke om tacklingar: ”Ett lyft för damhockeyn”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hjärnskakningar har minskat kraftigt på damsidan i ishockey sedan Svenska ishockeyförbundet tillät mer kroppskontakt. Skadorna har gått ner från 35 under säsongen 2018-2019, till 10 förra säsongen.

Sedan förra säsongen får damerna tacklas i ishockey, något som inte var tillåtet förr. Det är något som Sverige är ensamma om i hela världen. Varken i USA eller Kanada får spelarna tackla fullt ut som de får göra i Sverige.

– Det är lika mycket personen som tacklar som personen som tar emot tacklingens ansvar. Man är mer medveten, säger Matilda af Bjur, forward i Leksand IF:s damhockeylag.

Mer närkamper i damernas ishockey

Sedan 2019, och för varje år som gått sedan dess, har Svenska ishockeyförbundet tillåtit mer kroppskontakt och närkampsspel för damerna.

Hör spelarna i Leksand om det nya spelsättet: ”Tar luften ur en”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.