Efter torsdagens fullmäktige och efterföljande presskonferens där han berättade om knivhotet och våldtäkten han utsatts för, reste Patrik Liljeglöd (V) bort. Foto: Martin Trygg/SVT

Patrik Liljeglöd (V) berättar om reaktionerna efter torsdagens kommunfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags gick vänsterpartisten Patrik Liljeglöd ut och berättade att han våldtagits under knivhot, enligt honom på grund av sina politiska åsikter.
Nu berättar han för SVT om reaktionerna och hur han mår idag.

Patrik Liljeglöd kommer in i rummet vi blivit anvisade till för vår intervju. Han är trött. Han har pratat med media hela förmiddagen och det ska bli skönt när det är klart säger han.

Efter det uppmärksammade anförandet i torsdags där han klev upp i kommunfullmäktige i Falun och berättade om våldtäkten under knivhot har han fått mängder av reaktioner och kommentarer från hela världen. Nästan uteslutande positiva.

– De har skrivit att jag är modig, hur viktigt det är att jag går ut med det här och att jag står på mig för demokratin, säger Patrik Liljeglöd och fortsätter:

– Det är svårt att ta in, vissa blir så glorifierande, men det känns som jag gjorde rätt att gå ut med det, säger han.

Åkte till Finland

Direkt efter framträdandet i fullmäktige och presskonferensen åkte han till Finland med sin familj.

– Det var skönt att komma bort och bli bortkopplad även om det inte går fullt ut, det finns ju internet på båten också, säger han.

Stöd från familjen

Att få åka iväg med familjen betydde mycket, de har stått bakom honom sen dag ett.

– Det har varit många och långa diskussioner men i slutändan har det känts rätt att gå ut med det, det hade ju kommit ut förr eller senare ändå, säger han.

Inte lätt att fortsätta

Under måndagen ska han möta fullmäktigekollegorna för första gången sedan mötet, han har börjat med politiken lite igen men valet att inte ge upp var inte lätt.

– Det här kom som en blixt från en klar himmel för mig, säger han.

TV: Se Patrik Liljeglöd berätta om tiden efter torsdagens presskonferens

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politiker utsatt för övergrepp och knivhot

Mer i ämnet