Det blev inte Dalarna som många hoppats på. Foto: TT Nyhetsbyrån

Alexander blir hertig över Södermanland

Uppdaterad
Publicerad

Prinsparets nyfödde son kommer att heta Alexander Erik Hubertus Bertil och han blir hertig över Södermanland.

Klockan 11.15 på torsdagen hölls konselj på slottet för att välkomna den lille prinsen. Då meddelade kung Carl XVI Gustaf vad den lille pojken ska heta.

Prins Carl Philips syskon kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine har, till sina barn, valt namn som inte varit vanliga i den svenska kungahistorien och många trodde att det nu skulle bli ett traditionellt namn på den nyfödde prinsen.

Mamma Sofias rötter i Dalarna

Prinsessan Sofia är uppvuxen i Älvdalen i norra Dalarna och vid prinsparets första officiella besök i länet har hon sagt att Dalarna ligger henne varmt om hjärtat.

Dalarna har inte haft en hertig sedan 1946 då Carl Johan Bernadotte, kungens farbror, fick avsäga sig titeln då han gifte sig med Kerstin Wijkmark och nu får Dalarna vänta ett tag till på sin hertig eller hertiginna.

På fredag hålls tacksägelsegudstjänsten Te Deum i Slottskyrkan på Kungliga slottet klockan 12. Inbjudna är den närmaste familjen, riksdag- och regeringsrepresentanter och övriga representanter från det officiella Sverige och personal från hovet.

Kungabarnens hertigdömen

Victoria – Hertiginna av Västergötland

Madeleine – Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland

Carl Philip – Hertig av Värmland

Estelle Silvia Ewa Mary – Hertiginna av Östergötland

Leonore Lilian Maria – Hertiginna av Gotland

Nicolas Paul Gustaf – Hertig av Ångermanland

Oscar Carl Olof – Hertig av Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.