Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina Tengerström har fått fel vård – två gånger. Hör henne berätta om skräcken efter att ha fått fel medicin i blodet. Foto: Johan Lundahl

Lina fick fel vård: ”Vem ska jag kunna lita på”

Uppdaterad
Publicerad

När det smärtstillande läkemedlet sprutades in i blodet fick hon först panik. Andningen slutade att fungera och sedan tappade hon medvetandet. Efter att Lina Tengerström två gånger i rad felbehandlats är hon nu rädd för att uppsöka sjukhuset.

Första gången SVT Dalarna möter Lina, är på Falu lasarett. Hon har just hämtat sig efter att en andra gång ha felbehandlats med ett starkt smärtstillande medel.

Hennes familj är på plats och stöttar henne. Hon är rädd.

– Det kändes som att jag skulle dö. Jag fick andnöd och tappade medvetandet, säger Lina.

Det smärtstillande medel (Ketanest) som Lina fick, ges normalt via dropp ut i blodet. Men Lina hade ordinerats att få det genom munnen via en sond till magsäcken.

Rädd för att besöka sjukvård

Andra gången träffas vi hemma hos Lina. Det har gått några månader sedan incidenterna och hon har ordnat med stöd av en psykolog och en präst.

– Jag vet att man inte dör av det men det är verkligen ett trauma. Jag har väldigt hemska mardrömmar om att jag kvävs och dör och jag är rädd för att uppsöka vården, säger Lina.

Lina arbetar själv inom vården och har bra kontakter inom verksamheterna. Men trots det tycker hon inte att hon fått det stöd hon hade behövt.

– Så mycket har gått fel. Om det händer mig som har koll på allting. Vad händer med de som inte kan. De som inte har ett stort nätverk eller ekonomiska förutsättningar?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.