Foto: Hasse Holmberg / TT

Lasarett varnar för LCHF vid amning

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som ammar bör inte äta LCHF, eller någon annan diet med lite kolhydrater. Det kan leda till ett livshotande tillstånd som normalt bara förknippas med typ 1-diabetes och alkoholism.

Det är i Läkartidningen som läkare vid Mora lasarett beskriver ett fall med en ammande kvinna som utvecklade en allvarlig ketoacidos.

Det är ett livshotande tillstånd som vanligtvis förknippas med typ 1-diabetes eller alkoholism. Men ketos – då acetonliknande molekyler frisätts i blodet – kan även förekomma vid exempelvis svält.

Större energibehov vid amning

Kvinnan berättade att hon höll en diet genom att äta lite kolhydrater och eftersom hon varken hade typ 1-diabetes eller överkonsumerade alkohol drar läkarna slutsatsen att det var dieten i kombination med amningen som utlöste tillståndet. Ammande kvinnor har ett betydligt större behov av energi och glukos än andra.

Att ammande kvinnor utvecklar ketoacidos är ovanligt, skriver läkarna. Tidigare finns fem fall beskrivna, var av två hade påbörjat en lågkolhydratkost för snabb viktnedgång strax efter förlossningen.

Enligt läkarna belyser fallet vikten av en god kost medan man ammar samt riskerna med exempelvis en LCHF- eller Atkins-diet under denna period.

Ketonkroppar frisätts i blodet när kroppen övergår till att använda fett som bränsle i stället för kolhydrater.

Vid diabetes kan ketoacidos inträffa vid brist på insulin hos personer med typ 1-diabetes, med risk för diabeteskoma som följd.

Typiska symtom på ketoacidos är törst, illamående, buksmärtor, kräkningar och omtöckning. På grund av ketonerna luktar personens utandningsluft aceton och tillståndet leder så småningom till medvetslöshet.

Källa: Diabetesförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer