Ljus framtid för dalahästen

Uppdaterad
Publicerad

Under vintern 2018 rådde det stor brist på täljare hos dalahästtillverkare i Nusnäs. Täljarkurser startades för att locka fler och Ulrika Lindén var en av dem som tog chansen:

– Jag hade aldrig täljt något förut men man måste ju prova.

100-tals personer från hela landet anmälde sitt intresse. Av dem är det nu cirka 20 personer som täljer och levererar till fabriken.

De nya täljarna är både kvinnor och män i blandade åldrar. Produktionstakten bland täljarna varierar, en del täljer 100 hästar i veckan medan andra täljer 100/år.

Ulrika, vars intresse för dalahästar började med att hennes farfar täljde hästar, har levererat nästan 2000 hästar sedan hon började i vintras.

– Det är väldigt olika mellan varje häst hur den är att tälja. Det beror på hur tätt det är mellan årsringarna, om det är kåda, hur du har behandlat träet innan och hur vass kniven är.

”Mina har breda rumpor och tjocka ben”

Dalahästen görs för hand från början till slut och Ulrika tycker det är roligt att få vara en av de som är med och tillverkar en av våra nationalsymboler.

– När jag kommer in i butiken så ser jag vilka hästar som är mina. Jag tror att hästarna blir lite som man är, mina har breda rumpor och tjocka ben medan andra gör dem lite smalare och högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.