– Det var fantastiskt mysigt och det blev så stämningsfullt. Annars har det varit så grått och tråkigt i december, säger Catrin Gillström, lucia och arrangör. Foto: Kristina Alsegård

Luciatåget i Torsång paddlade sig fram i decembermörkret: ”Fantastiskt mysigt”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året under en marknad och marschallkväll i Torsång kom ett luciatåg plötsligt paddlande längs kanalen. I år blev varken marknad eller marschallkväll av på grund av restriktioner, men luciatåget kom tillbaka.

– Det var fantastiskt mysigt och det blev så stämningsfullt. Annars har det varit så grått och tråkigt i december, säger Catrin Gillström, lucia och arrangör.

Med start halv sex på fredagskvällen drog en lucia, en Rudolf och sju andra personer ut kajakerna i vattnet vid Torsång och började paddla. Efter uppmärksamheten från förra året, kändes det givet att åter genomföra tåget.

– Men det var inga människor alls i år på grund av restriktionerna. Vi höll hårt på dem. Men det var folk som bor längs älven som såg oss när vi paddlade förbi. Flera jublade och hejade och en satte på luciasånger i högtalare, säger Catrin.

Finns det någon koppling mellan paddling och Lucia?

– Nej, det är bara härligt. För oss och de som tittade, nåt ljus i det svarta mörkret, säger Catrin Gillström.

Luciasånger sjöngs självklart också av luciatåget i kajakerna, klicka på klippet för att höra hur det lät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.