Lugnare på Borlänges bussar sedan projektet drogs igång

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Borlängekommuns medborgarlöften är att trygghetsvärdarna nu blir permanenta.

Det började som ett projekt för ett par år sedan då främst på Maserhallen och Jamal Mohammed var den som såg till att det blev lugnare där.

– Det är mycket lugnare på Maserhallen nu. Nu får ungdomarna komma dit och spela fotboll två dagar i veckan på vintern dom har något att göra där och inte bara hänga, berättar Jamal.

Trygghetsvärdarna är nu fyra stycken och rör sig där ungdomarna är på kupolen i centrum och på bussarna.

Lugnare på bussarna

Dalatrafiks chef Bengt Benjaminsson bekräftar att det blivit lugnare på bussarna sedan trygghetsvärdarna delvis börjat åka med på de linjer som ibland varit stökiga.

– Det är viktigt att prata med ungdomarna och skapa kontakt med dom men också att säga åt ungdomarna att deras handlande får konsekvenser. Är du stökig på bussen och den blir försenad så får det konsekvenser för alla medpassagerare, säger Jamal Mohammed trygghetsvärd.

Trygghetsvärdarna känner att dom uppskattas av ungdomarna.

– Dom betyder väldigt mycket. Dom går runt på Kupolen och McDonalds och ser till att det är en bra stämning och inte blir stökigt, dom går att prata med säger, Axel Orrboes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.