Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så farligt kan det vara med vapes – lungläkaren Matz Larsson svarar. Foto: Privat/SVT

Lungläkaren Matz Larsson oroad över att unga använder vapes: ”Kan ge akuta lungskador”

Uppdaterad
Publicerad

Matz Larsson tycker inte att e-cigaretter, så kallade vapes, skulle säljas överhuvudtaget och menar att även de utan nikotin innehåller många farliga ämnen.

– Det är klart oroande att det är unga som använder dem. Jag tycker inte att de borde få säljas alls, åtminstone borde åldersgränsen vara högre än 18 år.

Matz Larsson arbetar som lungläkare vid hjärt–lung–fysiologikliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

Han har jobbat i 40 år som lungläkare.

Skador liknar angrepp från senapsgas

– Det finns många ämnen i vapes som man vet är farliga, även de utan nikotin har man sett kan skada lungorna. En del läkare har sagt att skadorna ser ut som angrepp från senapsgas.

Matz menar också att de som använder vapes också utsätter andra för en passiv vaping-effekt.

– När du blåser ut röken så får ju andra i sig den också.

”Forskningen på efterkälken”

En av Matz invändningar mot de här produkterna är att de än så länge är outforskade och att ingen vet vilka effekter rökningen får.

– Det är många olika produkter med olika smakämnen, ingen kan säga vilken som är mindre farlig än den andra. Forskningen är helt på efterkälken, just nu är det bara marknadskrafterna som råder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.