Högskolan Dalarna siktar på distansstudier även till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Trots att skolorna fått öppna från och med mitten på juni lutar det åt att bli distansstudier för studenterna på Högskolan Dalarnas i höst ändå. Rekommendationerna om att arbeta hemifrån och hålla social distans står fast och påverkar möjligheten till campusbaserade studier.

Vårens plötsliga övergång från campusbaserade studier till distansstudier har enligt Högskolan Dalarna gått över förväntan. Mycket tack vare att högskolan redan innan hade ett bra utbud av distansutbildningar.

– Vår utgångspunkt är att vi återupptar vårens distansundervisning även efter sommaren, säger Jörgen Elbe, prorektor på Högskolan Dalarna.

Högskolan Dalarna

Första kurserna

För exempelvis ekonomerna kommer de två första kurserna att ske på distans enligt deras planering. Men andra, mer praktiska program som mediaprogrammen, kommer ha svårare att få till distansundervisningen.

– De antagna ska kunna studera och undervisning ska ske i så stor utsträckning det går. På campus får vi anpassa oss genom att undervisa mindre grupper i taget för att studenterna till exempel ska kunna genomföra praktiska övningar, säger Jörgen Elbe.

Distansstudier

På ett annat universitet i Sverige prioriteras de nya ettorna att få studera på campus i så stor utsträckning det går. Medan tvåorna och treorna kommer få starta läsåret på distans. Detta för att nya studenter ska kunna etablera sig i sin klass, på skolan och i den, för många, nya staden. Detta är inget Högskolan Dalarna planerat att göra i dagsläget. 

– Det blir allt vanligare att studera på distans. Men det är inte optimalt för att se till att alla studenter uppnår kursmålen. Det är ofta fördelaktigt att ha träffat sina klasskamrater, säger Jörgen Elbe.

Vad kommer att hända med studentlivet?

– Kåren har en nära relation till skolan och är införstådda med rådande situation. De kommer att hända grejer ändå men på ett annorlunda sätt än i vanliga fall. Till exempel kommer nollningen ske i mindre grupper, säger Jörgen Elbe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet