Macken öppnar i Ängebo

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har beviljat bidrag

Ända sedan macken stängde i Ängebo för fem år sedan har byborna kämpat för att åter igen kunna tanka i Svågadalen – något som imorgon blir verklighet.

– Det känns jätteskönt, det säger alla i dalen som jag har träffat också, säger Kenneth Kalén, ordförande i Svågadalens intresseförening.

Byborna har kämpat ideellt och med hjälp av länsstyrelsen har bensinstationen blivit verklighet. Regeringen har bestämt att man ska försöka bibehålla likvärdig service oavsett var i landet man bor. I Gävleborg har länsstyrelsen hittills beviljat bidrag till fem bymackar – målet är att det inte ska finnas färre än 30 tankställen på landsbygden i länet.

– Vi kan inte hjälpa till överallt men där det är större avstånd mellan drivmedelsanläggningarna där kan vi gå in om man på orten kan få ihop ett visst kapital själv, säger Lars Jansson, handläggare på länsstyrelsen Gävleborg.

– En förutsättning för att det ska hända något på landsbygden är att befolkningen tar tag i problemen. Macken visar att det är inte omöjligt att ta tag i problemen och få dem fullföljda, säger Kenneth Kalén, ordförande i Svågadalens intresseförening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer