Foto: Malin Levanon medverkar i filmen Tjuvheder

Malin Levanon från Björbo har chansen att vinna sin första guldbagge

Publicerad

Malin Levanon är nominerad för bästa kvinnliga huvudroll i filmen ”Tjuvheder”.

Malin Levanon från Björbo är en av dem som har chansen att kamma hem en av baggarna under måndagkvällens Guldbaggegala. Det är för sin karaktär Minna i filmen ”Tjuvheder” som hon är nominerad. Minna stjäl pengar från en notorisk langare och tvingas leva på flykt.

– Vi har fått ett enormt bra mottagande av kritikerkåren, men det har varit lika viktigt för mig att få ett mottagande av världen filmen skildrar. Att de har gillat filmen är ett viktigt erkännande för mig, säger Malin Levanon.

Malin kommer från Björbo, och har spelat teater i Gagnef hela uppväxten.

Hur känns det nu?

– Jo men nu börjar man ju få fjärilar i magen och är såklart nervös. Jag håller på och plugga in ett eventuellt tal. Man måste ju ha ett sådant förberett. Men det värsta blir nog att sitta i den där lilla rutan i TV, som nominerad, och inte veta om man ska vinna eller inte, och ha nerverna helt utanpå.

Nominering i sex kategorier, men inget för bästa film?

– Det skulle man ju också ha velat ha såklart. Men och det är jättekul att vi har fått så många andra nomineringar, de väger upp det nått vis. Jag hoppas verkligen att Peter Grönlund (nominerad för manuskriptet till filmen ”Tjuvheder” reds anm.) vinner en Bagge.

Malin Levanon har samarbetat med Tjuvheders regissör i flera av hans tidigare kortfilmer och även haft roller i bland andra långfilmerna. I skuggan av värmen (2009) och Återträffen (2013) som vann en Guldbagge. 2015 har Malin Levanon även synts i Flocken och Jönssonligan – den perfekta stöten.

För rollen som pundaren Minna förberedde sig Malin Levanon minutiöst – bland annat sov hon flera nätter i fängelse för att förstå sin rollkaraktärs liv och lät ta bort en bit av en framtand för att fysiskt se mer härjad ut. Det här är hennes första Guldbaggenominering.

Vad händer nu?

– Det är fullspäckat program. Nu ska jag iväg och fixa håret och ganska snart så är det dags att åka till Cirkus. Jag har även en del intervjuer inbokade.

Vad tror du om dina chanser?

– Jag törs jag inte hoppas för mycket. Många har ju skrivit om filmen och så, men sen får man ju se vad juryn har gjort för bedömning. Men jag hoppas ju såklart att jag vinner, det här är ju det finaste priset man kan få som skådespelare i Sverige.

Malin kommer även att dyka upp i rollen som Åsa i kommande Skandinaviska TV-serien The Black Widows, som har premiär i TV3 och Viaplay under våren 2016.

SVT direktsänder Guldbaggegalan från Cirkus den 18 januari kl 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer