Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer vara stort dalafokus från min sida” Hör vad två av de sju nya på dalabänken har att säga. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Många nya riksdagsledamöter från Dalarna – ”Det blir stort dalafokus”

Uppdaterad
Publicerad

På måndag är det upprop i riksdagen. På Dalabänken kommer det då att finnas sju nya ledamöter, invalda på sitt eget mandat. SVT Dalarna har träffat två av dem -  Malin Höglund (M) från Mora och Lars Isacsson (S), Avesta.

– På tisdag sker det högtidliga öppnandet och sedan är allting igång, säger Malin Höglund.

Lokalt perspektiv

Höglund sitter för tillfället som socialnämndens ordförande i Mora. De flesta ledamöterna på Dalabänken kommer vid sidan om riksdagsarbetet också ha en fot kvar i kommunpolitiken från hemkommunen.

– Om man är i Stockholm och ska stifta lagar är det bra att ha kvar det lokala perspektivet, säger Lars Isacsson, kommunalråd i Avesta till den sista oktober. 

Malin Höglund (M) har tidigare varit ersättare en period men har nu eget mandat. Det har också Lars Isacsson (S), Ulrika Liljeberg (C), Kajsa Fredholm (V), Mathias Bengtsson (KD) samt Anna-Lena Blomkvist (SD).

Sofie Eriksson (S), som suttit i riksdagen som ersättare för Peter Hultqvist sedan början av 2022, kommer nu in på eget mandat.

Ny för Dalarna

Ny på Dalabänken, men inte i riksdagen, är Sara Gille (SD) från Dorotea, hon har dock redan suttit i riksdagen i fyra år för Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.