Malin Tilja föddes med läppspalt – hjälper nu andra barn

Uppdaterad
Publicerad

I veckans Fråga Doktorn på SVT träffar vi Malin Tilja från Dala-Järna som föddes med läppspalt. Nu engagerar sig i Operation Smile, en välgörenhetsorganisation som arbetar för att inga barn i världen ska gömmas undan för att de fötts med missbildningar i ansiktet.

Malin Tilja är modell, skribent, vårdanställd, men också engagerad i Operation Smile.

Hon opererades själv redan vid tre månaders ålder för läppspalt. Nu vill hon hjälpa andra barn som går igenom samma sak.

Fråga doktorn

Var tredje minut föds ett barn med läpp-, käk- eller gomspalt någonstans i världen. I många länder tvingas dessa barn leva ett mycket hårt liv. Många av barnen har svårt att äta och tala så att andra förstår.

De riskerar att bli mobbade och utsatta för fördomar och trakasserier som tvingar in dem i isolering och ensamhet. Många av dem går aldrig i skolan.

Se hela klippet med Malin Tilja här ovan.

Operation Smile

Operation Smile är en internationell hjälporganisation som bildades i USA 1982 och i Sverige 2011.

Totalt finns mer än 5 000 medicinska volontärer från 80 olika länder varav cirka 200 i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Operation Smile har för närvarande uppdragsverksamhet i närmare 40 länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet