Domaren tar på sig ansvaret för identitets röjningen. Foto: SVT

Målsägande i sexbrottsmål får skadestånd – fick sin identitet röjd i domen

Publicerad

En målsägande i ett sexbrottsmål vid en tingsrätt i Dalarna fick sin identitet röjd i domen, trots att identiteten skulle hemlighållas. Justiteombudsmannen riktar nu kritik mot tingsrättens lagman och den målsägande ersätts med 25 000 kronor.

Ett brottsoffer som på grund av brottets karaktär fått sekretess fick sin identitet avslöjad i självaste domen, av domaren. Målsäganden nämndes vid namn i domen på fyra ställen men enligt justiteombudsmannens bedömning råder ingen tvivel om att tingsrätten inte gjort det med flit.

”Detta var förstås inte meningen och uppmärksammades inte tyvärr. Eftersom undertecknad har skrivit domen faller ansvaret på mig”, skriver lagmannen i remissvar, och tillägger att han i fortsättningen ska använda sökfunktionen i sitt ordbehandlingsprogram för att minska risken att det sker igen.

Identiteten avslöjades genom att polisförhör där målsäganden omnämndes hade kopierats in utan att maskats. Målsäganden får statligt skadestånd på 25 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.