Nu, fyra år senare har Malte astma som han fick efter viruset. Han måste inhalera morgon och kväll och ännu mer när han är sjuk. Hör mamman berätta om sviterna efter RS-viruset i klippet ovan. Foto: Privat

Malte, 4, blev svårt sjuk i RS-viruset som nyfödd

Uppdaterad
Publicerad

När Malte bara var två månader gammal fick han åka ambulans akut till Falu lasarett. Där visade provsvar att han drabbats av RS-virus – trots att han inte hade feber, vilket annars är ett vanligt symptom.

– Jag var förtvivlad, säger Maltes mamma Mathilda Jansson i Malung.

Innan händelsen hade Mathilda bara hört talas om RS-viruset, men visste inte så mycket mer. Först vände de sig till vårdcentralen i Malung där de blev hemskickade med Bricanyl.

– Men min magkänsla sa att det inte stämde, säger Mathilda. En biverkning som man kunde få av medicinen var hjärtklappningar. Malte var två månader och skulle alltså ta det här.

”Hostade slem och hade svårt att andas”

– Minns inte hur många dygn efter att vi var på vårdcentralen det tog innan jag fick full panik och kände att jag var tvungen att söka vård igen. Han hostade slem och hade svårt att andas.

– Det slutade med att vi åkte in akut i ambulans med Malte till barnavdelningen i Falun.

Mathilda Jansson är Maltes mamma. Foto: Privat

– Vi fick ett isolerat rum i Falun. När vi kom in fick han syrgasgrimma och syresättningen på blodet mättes konstant. Syresättningen var under det normala, så min magkänsla var ju helt rätt, berättar Mathilda.

Fick astma efter RS-viruset

Nu, fyra år senare har Malte astma som han fick efter viruset. Han måste inhalera morgon och kväll och ännu mer när han är sjuk.

Har du några tips till nyblivna föräldrar som är oroliga för RS-viruset?

– De tips jag har är att hålla nyfödda barn borta från stora folksamlingar, kanske till och med låta släkt och vänner vänta med att ses.

– I vårt fall där det fanns storasyskon var det svårt att förhindra smitta i och med att hon gick på förskolan. Men om det finns möjlighet att ha storasyskonen hemma kan nog det vara bra.

– Sedan finns det ju de barn som går i skolan, och det måste dom naturligtvis få göra. Men i alla fall vänta med att ta hem vänner efter skolan.

– Det viktigaste av allt är nog ändå att lita på sin magkänsla. Att hellre söka vård en gång för mycket än för lite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.