Deltagare i Öppet spår 2018. Foto: Ulf Palm, TT

Man avled efter hjärtstopp i Vasaloppets Öppet spår

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern avled på söndag förmiddag i samband att han deltog i Vasaloppsveckans tävling Öppet spår mellan Sälen och Mora.

Vasaloppets presstjänst meddelar att mannen, som var hemmahörande i Stockholmstrakten, föll ihop i spåret nära kontrollen i Risberg ungefär tre mil efter starten i Sälen. Det hände vid 11-tiden på söndagen, och andra skidåkare gjorde hjärt- och lungräddning på mannen till tävlingens läkare och en ambulanshelikopter kommit fram.

Sjukvårdarna konstaterade att mannen hade hjärtstopp och han flögs till sjukhuset i Falun, men gick inte att rädda. Hans anhöriga är underrättade.

Tusentals deltagare

Öppet spår är ett skidlopp på 90 kilometer, och i år deltar närmare 13.700 personer. Även förra året avled en äldre man efter ha fått hjärtstopp under tävlingen.

Ulf Hållmarker som är tävlingsläkare och ansvarig för sjukvården under Vasaloppsarrangemangen säger i ett pressmeddelande att man har hög beredskap för olyckor i spåren.

Plötsligt hjärtstopp drabbar i genomsnitt 1 på 50.000 deltagare enligt arrangörerna, och cirka en tredjedel av dessa kan räddas genom snabba insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.