Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från polisinsatsen och hör polisens insatschef Jonas Häll berätta hur de använde förhandlare för att få den beväpnade mannen under kontroll. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Stor polisinsats norr om Malung – beväpnad man barrikaderade sig och sköt mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som barrikaderade sig med vapen på en adress i Malung-Sälens kommun är nu häktad, enligt uppgifter till Mora tidning. Ingen skadades fysiskt i onsdagens polisinsats,

– Situationen är avklarad och mannen är omhändertagen, sade polisens presstalesperson Gabriel Henning på torsdagen.

Det var vid lunchtid på onsdagen som polisen larmades till en adress norr om Malung där en man med vapen barrikaderat sig. Under kvällen, natten och torsdagsmorgonen har polisen arbetat med den regionala insatsstyrkan, hundar och drönare på platsen.

Närboende evakuerades och även andra personer i området uppmanades att hålla sig inomhus.

– Det hördes flera smällar på plats. Polisen skrek och försökte övertala mannen att lämna huset, sade SVT:s reporter Patrik Qvicker som var plats.

Närboende evakuerade

Polisen bekräftar på torsdagen att mannen haft vapen och att han avlossat skott under natten mot torsdagen. Vid 9.30 på torsdagen kunde mannen omhändertas, enligt polisen. Ingen person skadades fysiskt.

– En förundersökning har inletts där rubriceringen är försök till mord, framkallande av fara för annan och blåljussabotage, då han skjutit ned en av våra UAS:er, alltså drönare, berättade Gabriel Henning.

Förnekar brott

Väg 66 förbi platsen var avspärrad under torsdagsmorgonen, mellan Malung och Malungsfors. Strax efter klockan 10 öppnades vägen för trafik igen.

Den aktuella fastigheten spärrades av för vidare undersökning. Beskedet på torsdagen var att de personer som evakuerats skulle kunna återvända inom kort.

På juldagen skriver alltså Mora tidning att mannen har häktats, och att han under förhandlingarna, som hölls dagen före julafton, nekade till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.