Polisbåtar tog upp jakten på flyktparet som gav upp efter cirka 100 meter. Foto: Bengterik Busk/SVT

Kvinna försökte simma från polisen – medhjälpare döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I somras försökte en efterlyst kvinna fly från polisen genom att simma ut i Dalälven. En man kom till hennes undsättning med en båt, men duon fångades in av polisbåtar. Nu döms båtföraren till sex månaders fängelse, bland annat för främjande av flykt.

SVT Nyheter Dalarna har tidigare skrivit om kvinnan som vid tillfället var efterlyst av polis och hittades sovandes i en bil. När polisen skulle inleda gripandet kastade hon sig ned i älven för att simma från polisen. Enligt den dömda mannen greps kvinnan av panik i vattnet, varpå han stal en båt för att komma till hennes undsättning.

Infångade inom 100 meter

Enligt polis på plats syntes ingen panik i kvinnans beteende, det man däremot konstaterade var att mannen i den stulna båten hjälpte kvinnan upp och sedan körde iväg med båten. Polisbåtar tog upp jakten på flyktparet som gav upp efter cirka 100 meter.

Den dömde mannen förekommer i 51 avsnitt i belastningsregistret och han döms samtidigt för flera andra brott, däribland för att ha slagit en väktare och hotat honom med en kniv. Påföljden blir sex månaders fängelse.

Hur rättsprocessen mot den efterlysta kvinnan slutade framgår inte av domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.