Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Totalt rör det sig om 31 flickor i åldrarna 11-15 år som mannen enligt domen kontaktat. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Man i 50-årsåldern våldtog 12-årig flicka – döms för stort antal sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 50-årsåldern från Uppsala län tog kontakt med en stor mängd barn via internet i syfte att köpa sexuella tjänster eller på andra sätt utnyttja barnen sexuellt. Ett av barnen var en 12-årig flicka från Dalarna som mannen våldtog. Under torsdagen meddelade Falu tingsrätt sin dom – mannen döms till fem års fängelse för ett stort antal sexbrott.

Mannen stämde träff med flickan i Dalarna efter att de haft kontakt via Snapchat. I bevisningen framgår en detaljerad beskrivning av hans plan att genomföra samlag med henne den aktuella dagen. Mannen ska ha hämtat flickan vid hennes hem och sedan genomfört handlingar jämförliga med samlag.

Utgav sig för att vara i 20-årsåldern

Totalt rör det sig om 31 flickor i åldrarna 11-15 år som mannen kontaktat och på olika sätt ofredat. När mannens mobiltelefon beslagtogs vid en husrannsakan hittade polisen tusentals skärmdumpar från Snapchat på konversationer med ungdomar – många gånger med sexuella anspelningar. När han kontaktat flickorna har han utgett sig för att vara i 20-årsåldern.

Ett tjugtoal av de 31 flickorna kommer från Dalarna och övriga från andra orter i Sverige.

Döms för 50-tal sexualbrott

Mannen döms till fem års fängelse för ett 50-tal sexualbrott, bland annat för våldtäkt mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, 22 fall av sexuellt ofredande och för att tio gånger försökt stämma träff med olika barn i sexuellt syfte.

Mannen har under utredningen nekat till alla anklagelser och säger i förhör att han velat hjälpa ungdomar som haft det svårt. Han menar att telefonen som polisen beslagtog inte varit i hans ägo vid brottstillfällena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer