Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Se det som ett jobb – sen får kärleken komma” – Hör Maud Kvarnström en av utmaningarna med att vara familjehemsförälder Foto: Jessica Hansson

18 år som familjehemsmamma: ”Man kan inte älska barnen direkt”

Publicerad

Brist på utbildningar, samverkan och en oro för vad man själv kan bidra med. Det är något som Maude Kvarnström från Smedjebacken menar är ett hinder för att rekrytera familjehem i Dalarna. Själv har hon tagit emot utsatta barn i 18 år.

– Det är ett jätteroligt jobb! Det bästa har varit att se barnens utveckling genom åren, men samtidigt behövs det fler insatser från samhället, säger Maude Kvarnström.

Delar erfarenheter

Hon har i dagsläget hand om två barn. Under åren som familjehemsmamma har hon hunnit bli både mormor och farmor till barn vars föräldrar tidigare varit placerade i familjen. Hon delar gärna med sig av sin erfarenhet till de som har frågor om att vara familjehem. 

- Ofta undrar man vad det finns för stöd och hjälp. Många barn har svåra diagnoser och vi familjehem får ingen utbildning som berör det, vi får kolla upp saker själv.

13 kommuner samarbetar

I Dalarna pågår nu ett arbete där 13 kommuner ska samarbeta för att underlätta rekrytering och utbildning av nya hem. 

- Det är bra att kommunerna går ihop, vi behöver bli fler. Min önskan är också en större samverkan mellan familjerna så att man till exempel kan träffas och byta erfarenheter. 

Varför tror du få vill ställa upp? 

– Som familjehem får du jobba dygnet runt och är aldrig ledig. Det är också en utmaning att samarbeta med socialtjänst, biologiska föräldrar, skola och habilitering, det kan bli tufft många gånger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer