Under torsdagskvällen fick en norsk räddningshelikopter komma till undsättning när två personer satt fast på en klippvägg vid Njupeskär i Fulufjällets nationalpark. Foto: Mikael Westerdahl

Var fast på bergvägg i Fulufjället i sex timmar – fick räddas av helikopter

Uppdaterad
Publicerad

I sex timmar satt två personer fast på en bergvägg vid Njupeskär i Fulufjällets nationalpark under torsdagen. I slutänden fick de båda hjälp av en norsk räddningshelikopter för att ta sig ner.

Personerna, en man i 40-års åldern och en ung flicka, befann sig längs bergväggen och kontaktade slutligen polisen när de insåg att de inte kunde ta sig från platsen.

– Vi fick samtal första gången strax efter klockan 13, berättar polisens presstalesperson Lars Hedelin.

Polisen kontaktade fjällräddningen som på plats gjorde bedömningen att det inte var säkert att klättra upp och rädda personerna. Istället blev lösningen helikopter.

Helikopter från Norge till undsättning

De två personerna var fast på ungefär 40 meters höjd uppe på bergväggen till vänster om vattenfallet Njupeskär.

– Våra båda egna helikoptrar med vinschförmåga fanns inte tillgängliga och sedan kollade vi på civila alternativ. Slutligen kunde en norsk räddningshelikopter med vinsch hjälpa till, förklarar Lars Hedelin.

Vid 17:40-tiden kunde räddningsinsatsen med helikoptern påbörjas och vid 19-tiden, runt sex timmar efter larmet, kunde polisen meddela att räddningsarbetet avslutats.

De två personerna flögs till säker mark och ingen av dem ska ha skadats under händelsen.

Två personer var fast vid klippväggen intill vattenfallet Njupeskär och där räddningshelikopter från Norge fick hjälpa till. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Sofie Lind/SVT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.