Landstinget Dalarna har själva anmält händelsen enligt lex Maria. Foto: Bildmontage/SVT

Man skickades hem med sprucken tarm – avled

Uppdaterad
Publicerad

En äldre man dog av en sprucken tarm, fyra dagar efter att han sökt vård i södra Dalarna för en svår förstoppning. Han skickades hem, men återkom senare och var då i behov av en akut operation. Nu gör Landstinget Dalarna en lex Maria-anmälan.

Det var en äldre man som varit förstoppad en tid som sökte vård hos en av länets akutmottagningar. En akut skiktröntgen av magen gjordes och visade tecken på förstoppning. Men mannen blev att må bättre och fick åka hem med behandling mot just förstoppning, med rådet att söka vård vid behov.

Kraftigt förvärrade besvär

Efter fyra dagar blev mannen förd med ambulans till en annan akutmottagning i länet. Hans mående hade försämrats med smärtor i bröstet och sänkt medvetande och lades in på intensivvårdsavdelningen. En ny skiktröntgen av buken gjordes och då upptäcktes ett hål på tarmen som läckte ut i buken.

Svår infektion i buken

Mannen opererades och tecken på en svår infektion i buken, som påverkar tarmar och inre organ, hittades. Efter ytterligare två dygn försämrades mannen och ett nytt operationsförsök gjordes. Men mannens liv gick inte att rädda, han avled senare i sviterna av sjukdomen.

Skadan synlig vid första besöket

Efter en granskning av röntgenbilderna kunde läkare konstatera att skadan var synlig på undersökningsbilder från mannens första besök, men hade missats, enligt lex Maria-anmälan.

– Då patienten söker akutmottagning första gången så görs en skiktröntgen av buken. I röntgensvaret påtalas förstoppning, men vid eftergranskning så ser man att patienten redan vid den undersökningen visar tecken på tarmperforation, vilket direkt skulle ha föranlett operation, säger chefläkare Helena Hellström.

Röntgenavdelningen har nu påbörjat åtgärder med nya rutiner för att undvika liknande allvarliga händelser, enligt anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.